A 100 százalék támogatású pályázat gyakori kérdései

Miért érdemes pályázni?

Az Európai Unió és Magyar Állam közös támogatásának elnyerése esetén saját befektetés nélkül juthat napelemes rendszerhez, vagy napelemhez, hőszivattyús fűtés korszerűsítéshez, és kicserélheti a külső nyílászáróit, amelynek kiépítése esetén jelentősen csökken a villanyszámlája és a fűtési költsége, nő az ingatlanának értéke, emellett pedig az otthona kevesebb káros anyagot bocsájt ki, ami egyben a pályázat kiíróinak egyik célja is. 

Ki adhat be személyesen, vagy meghatalmazott útján pályázati igénylést?

Jelen pályázati felhívásra kizárólag azon nagykorú természetes személy (magánszemély) nyújthat be pályázatot, aki magyar adóazonosító jellel rendelkezik és a beruházással érintett ingatlanban legalább résztulajdonnal rendelkezik valamint megfelel a jövedelmi előírásnak (4.850.000 Ft/fő összeghatárig). 

Mennyibe kerül a pályázónak a fejlesztés kivitelezése?

A pályázat 100% állami támogatású, azaz nem kell önrészt felmutatni, sőt, előfinanszírozásra sincs szükség, mert a felmerülő kiegészítő költségekre (pl. engedélyeztetés, fázis bővítés, mérőhely szabványosítás) a támogatás elnyerése esetén előleg igényelhető. A pályázati keretösszeg tartalmazza az áramszolgáltató által a módosítás esetén megkövetelt szabványos mérőhely kialakításának költségét is. 

Ki és mennyiért írja meg és adja be a pályázatot?

Elvégezheti ezt a pályázó, melyhez konkrét adatait tartalmazó táblázatot és saját videós segítséget biztosítunk, melyek segítségével az adatok feltöltése és a beadás egy-másfél óra alatt elvégezhető bárki számára.  Természetesen mi is vállaljuk a beadást, azok számára, akik nem érzik magukat elég rutinosnak az online pályázati felületen elvégzendő munkában, de a saját kapacitásaink e területen nem végtelenek, ezért célszerűbb a saját beadást megpróbálni.

Milyen egyéb, fontosabb feltételek megléte szükséges a pályázathoz?

1. A pályázónak szerepelnie kell az ingatlan tulajdoni lapján a tulajdonosok között, valamint minden itt feltüntetett tulajdonosnak írásban hozzá kell járulni a pályázathoz.

2. Az érintett ingatlan tulajdoni lapján nem lehet perfeljegyzés, vagy végrehajtási jog. Banki hitellel kapcsolatos jelzálog bejegyzés nem kizáró ok.

3. Mivel a pályázatban kötelezően szereplő napelemek csak a tetőszerkezeten helyezhetők el, ezért a tető tartószerkezetének és héjalásának megfelelő műszaki állapotban kell lenniük.

4. A napelemek pala, vagy nádfedésű tetőn nem rögzíthetők biztonságosan, ezért ilyen fedés esetén nem igényelhető támogatás, kivéve, ha a pályázó a szerződésben vállalja, hogy fél éven belül kicseréli a tető héjalását megfelelő fedésre, például cserépre, vagy betoncserépre.

5. Nem lehet pályázni meglevő napelemes rendszer bővítésére, kivéve abban az esetben, ha a hőszivattyús fűtéskorszerűsítést is igényel a pályázó.

Milyen rendszerekre lehet pályázni?

1. Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése (vagy)

2. Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési,
valamint használati melegvíz előállító rendszerek elektrifikálása

Mikor lehet, vagy célszerű választani a napelemek felszerelését, fűtés korszerűsítés nélkül?

A meglevő villamos fogyasztást meghaladó teljesítményű napelem telepítésére nem lehet pályázni, ezért gazdaságossági okokból akkor vállaljuk a napelem telepítését, ha az érintett lakóépület villamos fogyasztása eléri a havi 280 kWh-t.

A pályázat útján 100% támogatással elnyerhető 5 kW maximális napelem kapacitás 460 kWh elfogyasztott havi áram költségét fedezi, azaz, a villanyszámla a telepítés után várhatóan nagyságrendileg kb. 18000 Ft/hó-val lehet kevesebb.

Mit jelent a fűtési rendszer elektrifikálása a 2. számú pályázati opció esetén?

A pályázat kibővített változata tartalmazza a fűtési rendszer korszerűsítését levegő-víz, vagy levegő-levegő hőszivattyúkkal. A hőszivattyúk elektromos áram felhasználásával állítják elő a fűtési hőt, de a "fordított hűtőszekrény elv" alkalmazásával a tisztán elektromos fűtésnél (infra panel, infra film, villany hősugárzó, stb.) négyszer hatékonyabban, azaz négyszer olcsóbban. Ezzel a jelenlegi gáz és elektromos áram tarifák esetén még a gázfűtésnél is alacsonyabb fűtési költséget eredményezhetnek.

Mikor célszerű levegő-víz hőszivattyúban gondolkodni?

Az épület és a fűtési rendszer adatainak ismeretében a munkatársaink segítenek a megfelelő megoldást kiválasztani, de általánosságban elmondható, hogy elsősorban akkor gazdaságos, ha az épületben már üzemel egy jó állapotú, vizes központi fűtés rendszer, nagy felületű hőleadókkal (pl. padlófűtés, mennyezetfűtés), vagy amennyiben a pályázó vállalja, hogy saját kivitelezésben ilyet épít be.

Mi a levegő-levegő hőszivattyú, és mikor célszerű ezt választani?

Ez lényegében egy olyan korszerű hűtő-fűtő klíma, ami képes nagy hidegben is biztonságosan és gazdaságosan fűtési üzemmódban működni. A pályázat keretében fűtésre optimalizált klímákat telepítünk. A pályázat keretében összesen maximálisan 12kW össz fűtőteljesítményű rendszerek telepíthetők, melyek általában 5-6 db beltéri egységből és 2-4 db kültéri egységből állnak. Ez a megoldás nyáron hűtésre is alkalmazható.

Mekkora adminisztrációs terhet jelent a pályázat beadása, mennyi utánjárást igényel?

A hivatalokból megszerzendő igazolások száma minimális, mivel a pályázat beadásakor a pályázó meghatalmazza az elbírálót (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft), hogy a jövedelmét, vagy az elektromos fogyasztásával kapcsolatos adatokat elektronikusan lekérhesse az adóhivataltól és az áramszolgáltatójától.  A pályázat sikeres beadásához az szükséges, hogy a pályázó ki tudjon nyomtatni, aláírni különféle dokumentumokat, és azokat beszkennelve, vagy befotózva elektronikusan juttassa el nekünk, vagy töltse fel a pályázati weboldalra.  

 

Rólunk

A Mobilrouter Kft 2012-ben alakult, a műszaki fejlesztés iránt elkötelezett és tapasztalatot szerzett magányszemélyek részvételével, azzal a céllal hogy fejlett és innovatív ipari hálózati eszközöket fejlesszenek és értékesítsenek. Fontosabb megoldásaik a Mobilrouter hálózati és tévfelügyeleti eszközök, a Mobileguard kamera rendszer és a Mobilsolar napelemes termékvonal tagjai.

  

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információk.Elfogadom